lördag 19 juli 2014

Virkad duk: mönster

Till duken från det tidigare inlägget använde jag virknål 3mm och järbo garn 8/4, 50g. Jag hoppas att det ska gå att förstå mönstret, det är inte riktigt min starka sida att skriva mönster då jag oftast har mina egna mönster i huvudet.


Börja med att lägga upp 7lm och skapa en ring genom att avsluta med en sm. 
3lm (= 1st), sedan 23 st runt ringen = 24st. Avsluta med en sm.


3lm (= 1st), 1st, 2lm, hoppa över en st från förra varvet, 1st, 1st, 2lm, hoppa över en st från förra varvet - fortsätt tills du har 8 "stolp-par". Avsluta med en sm.


3lm (=1st), 2st i stolp-paret från förra v, 3lm, 3st osv tills v är slut. Avsluta med en sm.


3lm (=1st), 3st i stolparna från förra v, 4lm, 4st osv tills v är slut. Avsluta med en sm.


3lm (=1st), 1st i samma m som första st, 2st, 2st i samma m, 4lm, 2st i samma m, 2 st, 2st i samma m osv tills v är slut. Avsluta med en sm.


3lm (= 1st), 2st, 4lm, 3st, 3lm, 3st, 4lm, 3st, 3lm osv tills v är slut. Avsluta med en fm.För första blomman gör man så här: 15st om luftmaskbågen av 4lm, 1fm om luftmaskbågen av 3lm, 15st om luftmaskbågen av 4lm osv tills v är slut. Avsluta med en fm i den sista lm och sedan en sm.

När du sedan gör andra blommor så ska du fästa dem direkt då du virkar dem: 6st om luftmaskbågen av 4lm (bild 7a), stick virknålen genom den 7st på blombladet på den andra blomman, hämta garn, dra igenom (bild 7B) och gör en stolpe om luftmaskbågen av 4lm. Gör det sedan två gånger till så att du har virkat ihop blommorna i tre m. Sedan virkas 6st, 1fm om luftmaskbågen av 3lm, och sedan samma sak igen (bild 7a och 7b) för att fästa i det andra blombladet (7c).

Min duk består av 4x4 blommor. Innan jag fäste alla trådar, "blockade" jag den (man blockar för att sträcka ut virkningen). Det gjorde jag genom att lägga den i blöt i någon minut (garnet jag använde färgade inte av sig), sedan vred jag ur vattnet försiktigt. Sedan sträckte jag ut den och nålade fast den på ena soffkudden (man ska ha ett plant underlag) och lät ligga under natten. Sen fäste jag alla trådar och den var redo att användas!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar