måndag 29 september 2014

Recept: daim- och kolapaj

Vi hade över några vänner på middag och i lördags och inför det tänkte jag att jag skulle testa och göra något nytt till efterrätt. I och med att jag och sambon kör lite LCHF så var det längesen som jag bakade med vanligt, hederligt mjöl! 
Jag hittade ett recept på en daim- och kolapaj och tänkte att det måste ju bli gott! Jag kan säga att den uppskattades.. Och var jätteenkel att göra! Receptet hittar ni är på tidningen Hembakat!



torsdag 25 september 2014

Virkade babyskor

Det var ett tag sedan jag virkade dessa babyskor, men jag fick en förfrågan om jag kunde göra ett par, så självklart gjorde jag det! Mönstret som jag använder är mitt eget, men det finns otroligt många olika mönster att hitta på internet. Jag tycker själv att dessa små söta skor är otroligt roliga att ge bort i present, ett bra presenttips!


måndag 22 september 2014

Mönster: ugglemössa 12-18 mån

Nu har jag lyckats färdigställa mönstret för ugglemössan som jag delade med mig av i fredags på instagram! Det är dock bara i en storlek (12-18mån) hittills, jag ska testa göra i fler storlekar som jag kommer att lägga ut mönster på!


Så här gör du!

  • Börja med att lägga upp 22 x 4m på strumpstickor 3mm med en majoritetsfärg (den du ska ha till resår och bakgrund. Tyvärr har jag tappat bort lappen med garnets namn och tjocklek på, men använd inte alldeles för tunt garn). Sticka sedan resår (2rm, 2am) i 9varv. 
  • Sticka sedan ett rätvarv med majoritetsfärgen, samtidigt som du ökar 8m jämnt fördelat = 96m. När det är gjort, är det dags att börja med mönstret. Mönstret stickas 4 gånger på bredden och en gång på höjden.
  • När mönstret har stickats färdigt, minskas det 4 gånger varannat varv ,ed majoritetsfärgen tills det återstår 2m x 4 = 8m. 
  • Klipp av tråden, dra den igenom maskorna, dra åt och fäst på insidan av mössan. Sen är det bara att göra en toffs av minoritetsfärgen så är den färdig! 



tisdag 16 september 2014

Mönster: spargris


Jag ville dela med mig av mitt enkla mönster för en spargris! Jag tog en gammal olivburk (Coop, 550g) och utgick efter den. Jag har använt mig av virknål 3mm och garnet "Emma soft, 8/4". Mönstret är för tre färger: färg 1, färg 2 och färg 3. Arbetet virkas runt. Alla varv avslutas med en sm.

Mönster
Virka 72lm med färg 1 och slut samman en ring med en sm.
V1: Fortsätt med färg 1. Virka 72fm.
V2: Byt till färg 2. Virka 72fm, 
V3: Byt till färg 3. Virka *2st i 2fm, 2lm samtidigt som du hoppar över två fm*, fortsätt så varvet ut.
V4: Byt till färg 2. Virka *2fm över de 2st, 2fm runtom lm-bågen*, fortsätt varvet ut.
V5-6: Byt till färg 1. Virka 72fm.
V7: Byt till färg 2. Virka 72fm.
V8: Byt till färg 3. Virka 72 fm.
V9: Byt till färg 2. Virka 72fm.
V10: Byt till färg 1. Virka 72fm.

Upprepa varv 1-10 4 gånger på höjden. Sedan virkas slutet så här:
V1: Fortsätt med färg 1. Virka 72fm.
V2: Nu är det dags för minskning. Byt till färg 2. Virka *6fm, 2fm till 1fm* x 9 = 63fm.
V3: Byt till färg 3. Virka *2st i 2fm, 2lm samtidigt som du hoppar över 2fm* varvet ut. I slutet görs dock två lm, vilket för att det virkas 64fm nästa varv.
V4: Byt till färg 2. Virka *2fm över de 2st, 2fm kring lm-bågen* varvet runt.
V5: Byt till färg 1. Virka 64fm. Avsluta med fm.

Trä arbetet över burken. Virka sedan botten separat:
Gör en magisk ring och virka 9hst kring den.
V1: 2hst i varje maska x 9 = 18hst.
V2: 1hst, 2hst i samma m x 9 = 27hst.
V3: 2hst, 2hst i samma m x 9 = 36hst.
V4: 3hst, 2hst i samma m x 9 = 45hst.
V5: 4hst, 2hst i samma m x 9 = 54hst.
V6: 5hst, 2hst i samma m x 9 = 63 hst.
V7: 6hst, 2hst i samma m x 9 = 72hst.
V8: Virka 72hst.

Avsluta med en sm, men spara en bit som du kan sy ihop botten med resten av arbetet med. När arbetet är fastsytt på burken, är det dags att göra hål för mynten. Ta en skruvmejsel och slå hål med hjälp av en hammare. Har du någon rolig färg som fäster på locket, så använd det! Då får du bort den tråkiga färgen. Lycka till! :)

måndag 15 september 2014

Mönster: rund kudde av african flowers

virktrollets instagram lovade jag att jag skulle dela med mig av mönstret till den runda kudden jag virkade av african flowers. Det är busenkelt! Jag köpte vadd på Konstnärsshopen här i Umeå och stoppade med. Till gosedjur brukar jag använda bomull, men jag ville att kudden skulle bli extra mjuk, så jag testade vadd. Blev jättemjukt och mysigt. Det räckte dock inte helt, så jag måste hoppa på cykeln och köpa en omgång till.


Så här gör du!
Du behöver 20st sexkantiga blommor och 12st femkantiga blommor. På den här fina sidan, Bautawitch, hittar ni en jättebra förklaring för de sexkantiga blommorna. För att göra femkantiga blommor så virkar ni på samma sätt - enda skillnaden är att ni gör fem stycken stolp-par på första varvet, så att det sedan virkas fem blomblad. 

Montering: jag sydde ihop mina blommor med den bruna tråden som jag använt till en av blommorna. Jag sydde "över-under-över-under" genom de yttersta maskorna på kanten. 

Nedan ser ni mitt försök till att rita en skiss på monteringen.. På det tredje varvet så monteras både femkantiga och sexkantiga blommor. Hälften av sexkantiga blommorna kommer att vara på framsidan och hälften på baksidan. De streckade linjerna visar vart själva kuddkanten kommer att vara, där arbetet viks bak och blir baksidan.


Jag vet att jag är extremt dålig på att förklara mönster, hehe, men jag hoppas att ritningen kan förklara det mesta i alla fall!

Mamma på besök

Denna helg har jag haft mamma på besök och det har varit jättemysigt! Till min stora lycka kom hon med en hel kasse med garn! Och mormor hade skickat med en bok om virkning som ska lusläsas! 


Under helgen hann jag virka en rund vardagsrumskudde (mönster kommer att läggas upp) och mamma hann nästan klart med en uggla av african flowers. Jag tror vi båda har "virkarm" efter denna helg!

måndag 8 september 2014

Barnvagnsmobil

Efter mycket om och men har jag nu äntliiiigen lyckats färdigställa en barnvagnsmobil! Jag har haft planer på att tråckla ihop en, men jag har inte riktigt kommit på vilka figurer jag har velat virka. Det resulterade till slut i ugglor.. Som jag är tokig i... Väldigt enkelt att göra och det enda man behöver är draperifästen, lite resårtråd och garn. Och virknålen i högsta hugg, såklart! Kul att kunna ge bort i present!





fredag 5 september 2014

Uggla av african flowers

Jag var sugen på att piffa upp soffan med lite färg och tänkte att jag skulle virka mig en uggla i en massa roliga färger (jag som är galen i ugglor, min sambo är väl "helt överlycklig" över en till uggla i hemmet....). Som inspiration använde jag mig av mönstret som jag knåpade ihop till björnen som jag gjorde tidigare, men istället för att "stänga" själva kroppen med femkantiga african flowers, så använde jag mig av sexkantiga för att få de små öronen som ugglor kan ha. 

Nu kan jag ha den som både kudde och "vuxen-prydnads-gosedjur"!



torsdag 4 september 2014

Mys-mys!

Nu är jag äntligen färdig med min oversize-kofta! Känns som att det har varit ett litet evighetsprojekt, men jag tror att det bara tog typ... 2 veckor att göra.. Det är iofs lång tid för mig att slutföra något på! Mönstret är mitt eget och det var tur att jag köpte mig ett block som jag kunde kluddra i så att jag kunde skriva ner alla mått och sånt i. Men nu när jag tittar tillbaka så vet jag knappt vad jag har skrivit eller ritat.. Haha!

Jag har stickat bak- och framsidan i ett enda stycke. Själva mönstret på koftan är stickar så här: på räta varv stickas det rätstickning. På aviga varv stickas det 4 rm, 4 am osv. Så stickas det på två aviga varv. Sedan byts det till tvärtom: 4 am, 4 rm osv. På så sätt blir det nästan som mosstickning, med små rutor. Ärmarna stickas separat. Jag har även gjort små enkla fickor på varsin sida.


DROPS design har jättemånga olika mönster för alla typer av koftor. Här kan ni söka på olika varianter!


tisdag 2 september 2014

Snaaaart färdig...

Halsduken jag började med för ett (bra) tag sen är snart färdig! Nu ligger den fastnålad på soffan (sambons plats dessutom, hehe....) och stretchas ut! Tänk att den nästan blev dubbel så lång när jag blockade den, helt otroligt... Att jag aldrig har tänkt på att använda denna metod förut!