tisdag 29 juli 2014

En filt till mig själv...

Efter att ha virkat ett antal filtar åt andra, så bestämde jag mig för att virka en åt mig själv. Jag bestämde mig för att virka en filt i lite mer "gammaldags"-färger, eftersom jag nyligen fått ett stort intresse av att börja inreda hemmet med en blandning av gamla/nya saker (loppisar är det bästa jag vet! Tänk att folk skänker bort så fina saker....). Hittills har jag virkat ihop alla mormorsrutor, som filten består av - nu ska den bara blockas, i hopp om att den ska bli lite större, och fästas trådar...


Ett tips för er som bor i Umeå och som inte har varit förbi Returbutiken vid ICA Maxi: Far dit! Hur mycket fina saker som helst till väldigt billiga priser.

Följ gärna Virktrollet på Instagram! @virktrollet

lördag 19 juli 2014

Virkad duk: mönster

Till duken från det tidigare inlägget använde jag virknål 3mm och järbo garn 8/4, 50g. Jag hoppas att det ska gå att förstå mönstret, det är inte riktigt min starka sida att skriva mönster då jag oftast har mina egna mönster i huvudet.


Börja med att lägga upp 7lm och skapa en ring genom att avsluta med en sm. 
3lm (= 1st), sedan 23 st runt ringen = 24st. Avsluta med en sm.


3lm (= 1st), 1st, 2lm, hoppa över en st från förra varvet, 1st, 1st, 2lm, hoppa över en st från förra varvet - fortsätt tills du har 8 "stolp-par". Avsluta med en sm.


3lm (=1st), 2st i stolp-paret från förra v, 3lm, 3st osv tills v är slut. Avsluta med en sm.


3lm (=1st), 3st i stolparna från förra v, 4lm, 4st osv tills v är slut. Avsluta med en sm.


3lm (=1st), 1st i samma m som första st, 2st, 2st i samma m, 4lm, 2st i samma m, 2 st, 2st i samma m osv tills v är slut. Avsluta med en sm.


3lm (= 1st), 2st, 4lm, 3st, 3lm, 3st, 4lm, 3st, 3lm osv tills v är slut. Avsluta med en fm.



För första blomman gör man så här: 15st om luftmaskbågen av 4lm, 1fm om luftmaskbågen av 3lm, 15st om luftmaskbågen av 4lm osv tills v är slut. Avsluta med en fm i den sista lm och sedan en sm.

När du sedan gör andra blommor så ska du fästa dem direkt då du virkar dem: 6st om luftmaskbågen av 4lm (bild 7a), stick virknålen genom den 7st på blombladet på den andra blomman, hämta garn, dra igenom (bild 7B) och gör en stolpe om luftmaskbågen av 4lm. Gör det sedan två gånger till så att du har virkat ihop blommorna i tre m. Sedan virkas 6st, 1fm om luftmaskbågen av 3lm, och sedan samma sak igen (bild 7a och 7b) för att fästa i det andra blombladet (7c).

Min duk består av 4x4 blommor. Innan jag fäste alla trådar, "blockade" jag den (man blockar för att sträcka ut virkningen). Det gjorde jag genom att lägga den i blöt i någon minut (garnet jag använde färgade inte av sig), sedan vred jag ur vattnet försiktigt. Sedan sträckte jag ut den och nålade fast den på ena soffkudden (man ska ha ett plant underlag) och lät ligga under natten. Sen fäste jag alla trådar och den var redo att användas!




fredag 18 juli 2014

Virkad duk

... och så har jag lyckats knåpa ihop min första duk! Jag har alltid velat göra en, men aldrig förstått hur man ska få den "platt". Men nu har jag äntligen lärt mig att blocka virkning, och det var absolut inte svårt! Allt som krävs är vatten, en massa nålar och en plan yta att sträcka ut virkningen på. 


Mönstret är mitt eget, absolut inget avancerat, men jag ska skriva ner det och lägga till bilder steg för steg (äntliiiigen kom jag ihåg att ta bilder under virkningen) och lägga ut för er som skulle vilja göra en likadan!

tisdag 15 juli 2014

Ett bokmärke och 10.000 sidvisningar

Firar att bloggen nu har över 10.000 sidvisningar med att dela med mig av ett litet enkelt bokmärke jag gjorde för någon vecka sen när jag hade lite tid över och virkabstinensen kliade i fingrarna! Den är gjord av en hexagon och bladen samt stjälken gjorde jag lite hur som helst.


tisdag 1 juli 2014

Armband

Jag måste erkänna mig skyldig till att lämna stickningen och virkningen i sticket nu... En kompis inspirerade mig till att börja göra lite armband, så jag beställde lite olika saker från Tradera och svängde förbi Konstnärsshoppen här i Umeå för att samla på mig lite grejer.

När jag gick på dagkollo en sommar som liten gjorde vi määäängder av armband av småpärlor och jag har faktiskt glömt bort hur roligt det är!