torsdag 30 januari 2014

Döskallesjalen färdig!

Nu är döskallesjalen färdig! Jag lyckades till och med lära mig mönstret i huvudet. Nu måste jag ju göra typ.. tusen fler sjalar. 





måndag 27 januari 2014

Slut garn och nya projekt

Ja, självklart tog garnet till döskallesjalen slut.. Men jag har kommit en bit på vägen! Min sambo kunde inte se att det blev döskallar från början, men nu börjar han ana dem... Så här långt har jag kommit hittills.


Nu har jag dessutom två nya projekt på gång. Min evigt trogna filtbeställare Sussi har beställt en tredje filt - dock inte en vågig filt denna gång, utan en med mormorsränder. Filten kommer att gå i dessa färger.


Syrran beställde även en rund halsduk, enkel, i grått, som jag kommer sticka i 3 rät, 3 avigt, 3 rät osv.




lördag 25 januari 2014

Surdegsbröd

Jag vill tipsa om surdegsbröd, även om jag inte har hunnit smaka det än! Jag fick tips om att det gick att köpa surdeg på burk och till slut lyckades jag köpa det för någon månad sen när jag och sambon var och storhandlade. Tyvärr så missade jag att man var tvungen att ha vanlig matbrödsjäst till, och när jag väl tog mig iväg till affären igen så hade surdegen gått ut. 

MEN så i igår var vi och handlade igen och jag fick hem både och. Jag startade med att göra degen vid halv sextiden nu i eftermiddags och NU är de färdiga (21.53). Skam den som ger sig. Jag tillsatte även linfrön!






Nytt projekt: döskallesjal

Efter att ha lyckats knåpa ihop sjalen från tidigare inlägget, så ville jag testa något som var lika svårt. Jag hittade ett mönster på en döskallesjal på bloggen Camillas livsstil, med väldigt utförliga bilder till beskrivningen. 


Hittills så ser det ju ganska bra ut, det rätar ut sig lite mer sen. Det enda jag gör annorlunda är ögonen - för ena ögat ska man ha 10lm och det andra 8lm, men jag tyckte ögonen blev så skrynkliga (det såg inte ut så på bloggen, jag vet inte vad jag gjorde för fel...) så jag gör 7lm för varje öga istället. Jag lägger upp en bild när den är färdig!

fredag 24 januari 2014

Tada!

Skrev just på Instagram att det inte är ofta jag lägger upp en s.k "selfie". Jag tror faktiskt att det var första gången jag gjorde det idag.. Men jag ville bara visa hur sjalen från förra inlägget såg ut på - nu är ju kameran kass, som sagt (kanske bäst det), och den blev inte lika stor som jag hade velat, med tanke på att jag inte hade tillräckligt med material. Men den funkar att använda ändå!


Trevlig helg, allihopa!

Virkad sjal

Jag ville testa att göra något lite mer komplicerat, för en gångs skull. Så jag letade fram det här mönstret från DROPS. Jag har lättare att följa bilder än att följa mönster som är i text. Trots det, så hade jag lite svårt att komma igång och förstå principen så jag googlade lite på sjalar och hittade ett mönster på den fina bloggen kungen och majkis, där början var likadan som DROPS mönster. Garnet räckte (såklart) inte riktigt till en jättestor sjal, men den fungerar att ha kring halsen iaf! Jag är jättenöjd med tanke på att det var mitt första försök.





Jag gjorde två små toffsar som "tyngd" längst ut på varje sida.




torsdag 23 januari 2014

Randig barnmössa

ÄNTLIGEN har jag lärt mig hur man virkar flätränder runt en mössa. Jag har sett massor av bilder med mössor som har sånt, men jag har aldrig förstått hur man gör. Tills jag gav mig tusan på att jag skulle klara det - så jag satte mig och gjorde en grundmössa i gult, med 10st från start och så ökade jag med 10st på varje varv tills jag hade 80st. Därefter virkade jag ytterligare 6 varv med 80st och avslutade med att virka ett varv med 80hst i vitt och ett i gult.. Sedan tog jag vitt garn, stack nålen mellan de små "hålen" som blir där man virkar en stolpe i en annan stolpe, hämtade garn från insidan och drog upp. Och så fortsatte jag. 

Kruxet med att kunna göra flätränderna i en spiral är att man inte kan avsluta med en sm och göra 3lm till en stolpe i början av varje nytt varv - man måste virka på som vanligt (jag är världssämst på att förklara...).


Mössan är virkad i storlek 1-4 mån. Synd bara att det blir så dåliga bilder - mössan blev mycket, mycket finare än vad den ser ut på bilden...

onsdag 22 januari 2014

Filt-mönster-tips!

Just nu har jag endast några enstaka beställningar, så igår tänkte jag att jag faktiskt hade tid att påbörja något nytt emellan beställningarna. Jag har velat göra en filt som är lite "lättare", inte så kompakt, vilket gör att mormorsrutor är ganska bra att göra. MEN.. det känns som att jag har gjort så mycket mormorsrutor. Jag älskar dem, men jag ville prova nånting nytt. Så jag lyckades hitta det här mönstret från DROPS. 

För att vara en person som inte kan läsa mönster, så tog det ett tag att få klart första rutan.. Men när jag väl får se hur slutresultatet blir så har jag lättare att förstå varför man virkar som man gör.


måndag 20 januari 2014

Som ett brev på posten.. Eller två.

Jag har alltid tyckt att det har varit småjobbigt att virka vantar - inte för att det går fort, utan för att jag alltid haft svårt att veta hur jag ska göra mudden så att den sitter lite hårdare kring handleden. Nu fick jag ihop ett par i alla fall, som jag ska skicka till en god vän som jag vet behöver sig ett par...


Det här lilla "baby-kittet" ska även det skickas iväg idag. 


Vilken helg.

Mer än såna här presenter behöver man ju inte! Min födelsedagshelg har varit hur kul som helst. Men nu är det ganska skönt att det är ett helt år fram till nästa födelsedag. 





torsdag 16 januari 2014

Finbesök

Idag får jag finbesök från familj, eftersom det är min födelsedag (är det bara jag som ser fram emot att fylla år bara för att få bjuda folk på en massa fika..?)! Eftersom jag inte skulle hinna baka nu på morgonkvisten, så bakade jag kladdiga brownies igår! Receptet hittade jag här! Men istället för att använda mörk choklad så använde jag 200g marabou schweizernöt. Receptet innehåller vissa ingredienser som ska mätas upp i gram och eftersom jag inte har någon våg så använde jag mig av denna sida för att omvandla gram till deciliter.


tisdag 14 januari 2014

Nya vantar

Förra julen stickade jag ett par vantar till min partner in crime, Louise. Sist hon var på besök ville hon ha ett nytt par, eftersom hon hade råkat slarva bort ena vanten som hon fick förra julen (självklart hittade hon den för några dagar sen, men...) så då fick hon sig ett par nya! Jag älskar färgkombinationen!


fredag 10 januari 2014

Äntligen!

Min vågiga, blåa filt.. Mitt älskade evighetsprojekt är äntligen färdig!! Den tog längre tid att göra än vad jag hade beräknat, min kompis beställde den redan i november, men det har varit så mycket problem med leveransen av garnet, så det var därför det tog så lång tid. Men nu är den färdig!


Tips!

Jag fick dessa små minigrytor i julklapp, och jag älskar dem! Perfekta för att göra t.ex potatisgratäng i om man ska bjuda på middag, eller bara efterrätt som jag gjorde häromkvällen - god kladdkaka i perfekt mängd! Då slipper man ha en enda stor form. Det blir som lite mer charmigt.


De finns på Jula och kostar 169kr för 4 stycken.

lördag 4 januari 2014

Rockyroad

Jag och bror fick för oss att vi skulle göra lite rocky roads. Receptet fick jag från syster och jag tror hon fick det av Leila, hon som bakar alla världens godsaker! Så tyvärr kan jag inte länka till receptet. Men ingredienserna som vi hade i var 600g 70% choklad, två påsar dumle, ca en påse minimarshmallows, en dl pistagenötter. Egentligen skulle man ha i saltade jordnötter också, men vi struntade i det då vi inte ville ha det för salt. Vi tillsatte även lite valnötter och sist strössel! 


Smält chokladen, blanda med dumlen. Blanda ihop pistagenötter, valnötter och marshmallows för sig och sedan ner i choklad-dumlesmeten. Spara lite av blandningen till garnering. Ut i en form, det ska vara cirka 3cm tjockt. På med garneringen och lite strössel och in i frysen!